Over AMMA
AMMA. Hoewel het moederschap al eeuwenlang uitgevoerd wordt, blijft de gehele reis (van de wens om een kindje te krijgen tot het zorgen voor je kind) iets waar volgens mij meer aandacht en zorg voor mag zijn. Hoe wij ons als vrouw tot onszelf - ons lichaam en onze identiteit - verhouden, komt in beweging door een kinderwens en het krijgen van een kind. Alsook de relatie tot de omgeving en maatschappij, en de boodschappen en verwachtingen die vanuit hen voelbaar zijn. Dit kan positieve en negatieve aspecten behelzen. Hoewel er op grotere schaal op dit moment meer aandacht is voor de kwetsbare en moeilijke kanten van het ouderschap, blijft het een levensfase waarbij je snel uit balans kan raken. Door taboes, schaamte en het geregeld ontbreken van 'community's' om de lasten mee te delen, gaan vrouwen en mannen langer dan nodig gebukt onder stress, eenzaamheid en andere klachten. Soms kunnen enkele gesprekken al voldoende helpen om de zorgen of worstelingen te ordenen, de situatie beter te overzien, en concreet stappen te zetten om beter met jouw situatie om te kunnen gaan. Soms is er een langer behandeltraject gewenst om dieper in te gaan op de gevoelens en gedachten die belemmeren. AMMA is om deze reden opgericht: om vrouwen en hun partners te ondersteunen in deze unieke transitie.
AMMA heeft tevens een speciale betekenis voor mij. Tijdens mijn reis in India (2013) heb ik de 'hugging mother' ontmoet, haar naam was Amma - een anagram van mama - en betekent moeder in het Hindoestaans. Haar missie gaat over waarheid, liefde en mededogen voor de medemens. Dat was een bijzondere ervaring en ik doe haar, en de boodschap die zij uitdraagt, graag op deze manier eer aan.
Over mij
Mijn naam is Vivian Snouckaert, ik woon in Amsterdam met mijn man en drie kinderen, en ben met veel plezier zo'n 10 jaar werkzaam als GZ-psycholoog. Ik geniet van mijn vak, van maatwerk leveren en het aangaan van een behandelproces samen met de ander. Elke keer weer een nieuw verhaal en het samen onderzoeken van de mogelijkheden om verder te groeien. Als GZ-psycholoog heb ik ervaring opgedaan met verschillende doelgroepen en problematiek, variërend van angst- en somberheidsklachten, psychosegevoeligheid, autismespectrumstoornissen, zelfbeeld- en traumagerelateerde klachten. Naast AMMA werk ik ook bij een GGZ-instelling met (jong)volwassenen met een psychosegevoeligheid. Daarnaast houd ik van het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en het begeleiden van psychologen in opleiding.
Ik geloof in holistische zorg. Niet alleen klachtgericht oplossen maar breder kijken: uit welke facetten bestaat de persoon die ik tegenover mij heb en aan welke aspecten kunnen we werken om niet alleen klachten te verlichten maar ook krachten te versterken? Mijn behandelwijze is warm, persoonlijk, oprecht en vanuit een gelijkwaardige houding. Qua psychologische behandelmethodes ben ik geschoold in o.a. Cognitieve Gedragstherapie (CGT), Acceptance & Commitment Therapy (ACT), Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR), Mindfulness en verweef ik elementen van positieve psychologie en lichaamsgerichte interventies in de therapie.
Ik ben moeder van een zoon en tweeling dochters. Het mogen krijgen van, en zorgen voor, hen is een groot cadeau en een dagelijkse leerschool. Dit heeft mij de affiniteit en de nodige persoonlijke ervaringen, gegeven met het ouderschap.